Wat is Zomer van Antwerpen?

Theater - Circus - Muziek - Film

Sfeer en verrassing vormen het uitgangspunt van het programma van Zomer van Antwerpen dat even gevarieerd is als de stad en haar bewoners: muziek uit de vier windstreken, het beste uit het (inter)nationale circus, sterk visueel theater, dans op de meest ondenkbare plekken en tal van uitzonderlijke evenementen en installaties. Of grote, bijzondere projecten zoals ‘De Olifant' of ‘De Reuzen' die nog jaren blijven nazinderen.

Onverwachte locaties

Het werken op niet voor de hand liggende locaties vormt één van onze basisprincipes. Concert- en theaterzalen maken plaats voor tenten, hangars, leegstaande gebouwen en plekken in openlucht. Het werken op locatie creëert een ‘nieuwe realiteit' voor spelers en toeschouwers. Sommige voorstellingen krijgen net hierdoor de diepgang die ze verdienen.

Breed publiek

Het festival zet de deuren wijd open voor alle leeftijden en culturen. Door een ruim aanbod aan kunstdisciplines op diverse plekken in en rond Antwerpen, en democratische toegangsprijzen mikken we zowel op de grote kunstliefhebber als op mensen die zelden een voet zetten in een theater- of concertzaal. Ook kinderen, jongeren en personen met een handicap worden niet vergeten. Via een speciaal parcours besteden we extra aandacht aan hun komst naar het festival.

Honderden medewerkers

Naast buitenlandse producties worden voorstellingen gerealiseerd in coproductie met lokale, culturele en sociale organisaties. Hun actieve betrokkenheid draagt bij tot de verbreding van het festival en tot een stevige verankering in de buurten. En uiteraard geen zomer zonder vrijwilligers. Honderden enthousiaste vrijwilligers bruisen elk jaar opnieuw van energie om samen het festival te doen slagen.

Oog voor de wereld

We proberen het festival en onze jaarlijkse werking zo duurzaam mogelijk te organiseren. Dat merk je op de projecten en aan ons drukwerk waar de nadruk ligt op het gebruik van milieuvriendelijke materialen, maar het begint ook al een beetje bij onze bezoekers die we aansporen om met de fiets of het openbaar vervoer te komen. Ook fairtrade is een belangrijk aandachtspunt: een mooi festival kan enkel in een eerlijkere wereld.

In 2020 vindt de 26e editie plaats, van juni tot en met eind augustus. De exacte data volgen snel.  Houd in de tussentijd FacebookInstagram en twitter in de gaten voor festivalnieuws, of schrijf je in op onze nieuwsbrief