Duurzaamheid

Duurzaamheid

 

Zomer van Antwerpen organiseert haar dagelijkse werking en jaarlijks festival op een duurzame wijze, met aandacht voor mens en milieu. Aandacht voor de natuur en mobiliteit, het welzijn van publiek, medewerkers en vrijwilligers, aandacht voor de wereldproblematiek en betrokkenheid van en tussen de verschillende gemeenschappen in een grootstedelijke context staan centraal in de manier waarop de organisatie en het festival vorm krijgen. We trachten zinvol te handelen, rekening houdend met de wereld om ons heen, zowel dichtbij als veraf, met een blik op het heden en de toekomst.

 

Als festivalorganisatie is het essentieel om maatregelen te nemen en methodes toe te passen die zoveel mogelijk in harmonie zijn met deze leefomgeving.

 

Zomer van Antwerpen probeert zo duurzaam mogelijk te organiseren en heeft dan ook veel aandacht voor het milieu. Dat merk je op de projecten, aan ons drukwerk, maar het begint ook al een beetje bij onze bezoekers die we aansporen om met de fiets of het openbaar vervoer te komen. Ook fair-trade is bij ons een belangrijk aandachtspunt, een mooi festival kan enkel in een eerlijker wereld.

 

Een betere wereld begint ook dicht bij huis, en we willen gastvrij zijn voor alle bezoekers, waarbij we personen met een handicap zeker niet willen vergeten.

 

Milieu

 

Wat doen we concreet?

 

- Reduceren van Afval: We werken met afvaleilandjes en gescheiden ophalingen. Op onze circusplek reduceerden we zo vorig jaar het restafval met maar liefst 70%! Ook op andere plekken proberen zo gescheiden mogelijk te verzamelen, en het geproduceerd afval zo veel mogelijk te beperken.

 

- Zo weinig mogelijk wegwerp: Op enkele projecten werken we met herbruikbare bekers. Op andere projecten werken we met glas en vaatwerk. Enkel wanneer er geen andere oplossing gebruiken we voorlopig nog wegwerpbekers.

 

- FSC gelabeld hout: Als we nieuw hout kopen voor decors of infrastructuur trachten we met dit hout te werken. Zo hoeft er voor Zomer van Antwerpen geen boom onnodig te sneuvelen. Vanzelfsprekend werken we waar mogelijk met recuperatie (hout van vroeger dat we herbewerken of bestaande houten structuren die worden verbouwd). Hetzelfde geldt trouwens voor verf en andere producten.

 

- Alle drukwerken zijn op milieuvriendelijke wijze (Cyclus-print) gedrukt op 100% gerecycleerd papier. Ook op kantoor gaan we zo bewust mogelijk met papier om.

 

- Mobiliteit: Er komen meer fietsenrekken, in communicatie (brochure, website, ...) stimuleren we gebruik fiets en openbaar vervoer, carpooling via het gastenboek van de zomer, ... etc

 

- Milieuvriendelijke producten: we kiezen waar mogelijk voor milieuvriendelijke alternatieven. Zo poetsen we echt properder!

 

- Eco-toiletten: We gebruiken milieuvriendelijke producten, ook voor toiletten die niet op de riolering kunnen aangesloten worden. Deze voldoen allemaal aan de strengste milieueisen.

 

- Milieuvriendelijke energie waar mogelijk: Soms kiezen projecten er resoluut voor om zonder elektrische energie te werken. Uiteraard zijn veel voorstellingen toch afhankelijk van een elektrische stroomvoorziening. We kiezen duidelijk voor energieleveranciers die groene stroom leveren, en onze generatoren zijn van het laatste type, ze hebben een minimale uitstoot en zijn geluidsgedempt.

 

- Textiel: Ecologie en Fair Trade gaan hand in hand. Onze T-shirts voldoen aan de strenge "SOL'S business & ethics" –norm.

1. Ethische productienormen en ondertekenaars van de Geneefse Conventie tegen kinderarbeid die streng toezien op de naleving daarvan.

2. De belangrijkste producten zijn "OKO-TEX" gecertificeerd en bevatten dus geen kleurstoffen die schadelijk zijn voor de huid en het milieu.

3. Ze werken milieuvriendelijk

4. Ze maken gegarandeerd geen gebruik van chemicaliën op basis van Aeo en metalen op basis van nikkel

5. Ze staan voor goede arbeidsomstandigheden en legale werktijden, en controleren daar streng op

6. Ze garanderen dat ze zich inzetten voor welzijn, scholing en opleiding van onze werknemers overal ter wereld.

 

Fair Trade

 

Niet alleen onze T-shirts worden “fair” gemaakt, we proberen waar mogelijk fair-trade producten te gebruiken. Zomer van Antwerpen ondertekende de “Ik ben verkocht” campagne van Oxfam - Max Havelaar - Vredeseilanden